Jak sfermentowana żywność może wspierać zdrowie mózgu

Twoje jelita i mózg są połączone siecią nerwów, które umożliwiają komunikację obu narządów. Sieć ta, znana jako oś jelitowo-mózgowa, umożliwia mózgowi wysyłanie sygnałów do jelit i wpływanie na aktywność mikroflory jelitowej.

Jednocześnie oś jelitowo-mózgowa umożliwia mikroflorze jelitowej wysyłanie sygnałów bezpośrednio do mózgu za pośrednictwem wytwarzanych przez nią substancji chemicznych. Zdaniem ekspertów może to wywołać działania mózgu, które mogą zmienić nastrój, zachowanie, pamięć i inne funkcje poznawcze.

Ze względu na istnienie osi jelitowo-mózgowej spożywanie sfermentowanej żywności może mieć znaczący wpływ na funkcjonowanie mózgu poprzez wpływ na mikroflorę jelitową.

Spożywanie tych sfermentowanych pokarmów może pomóc poprawić zdrowie i wydajność mózgu:

Jogurt

W niedawnym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Nutrients naukowcy odkryli, że regularne spożywanie żywności probiotycznej, takiej jak jogurt, ma pozytywny wpływ na funkcje poznawcze. Osoby spożywające codziennie jogurt i inne produkty mleczne, wykazywały wyższe wyniki w testach poznawczych, niż osoby, które nie włączały do ​​swojej diety pokarmów probiotycznych. Sugeruje to, że spożywanie sfermentowanej żywności, takiej jak jogurt, może być „tanim sposobem ochrony starzejącej się populacji przed pogorszeniem funkcji poznawczych i poprawy jakości jej życia”. 

Kombucza

Innym probiotycznym pokarmem zapewniającym neuroprotekcję jest kombucha, napój gazowany wytwarzany w wyniku fermentacji czarnej lub zielonej herbaty. Kombucha jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i witamina C, o których wiadomo, że chronią przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i stanami zapalnymi. Spożywanie kombuchy może poprawić pamięć przestrzenną i zdolności uczenia się, zmniejszając markery stresu oksydacyjnego i zapalenia mózgu. Według badań zapalenie mózgu negatywnie wpływa na procesy poznawcze, takie jak pamięć, szybkość przetwarzania i ogólne funkcje poznawcze. 

Miso

Pasta ze sfermentowanych nasion soi, znana jako miso, jest ważną częścią tradycyjnej japońskiej diety – sposobu odżywiania powiązanego z długowiecznością. Badanie z udziałem dorosłych Japonek w wieku od 40 do 89 lat wykazało, że kobiety przestrzegające tradycyjnej japońskiej diety doświadczyły mniejszego skurczu mózgu w porównaniu z tymi, które stosowały typową zachodnią dietę. Tę korzyść można przypisać faktowi, że wiele produktów tradycyjnej japońskiej diety, takich jak ryby, wodorosty, grzyby shiitake i miso, jest bogatych w związki bioaktywne o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Te właściwości mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego i optymalnego funkcjonowania mózgu, chroniąc komórki mózgowe przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Tempeh

Tempeh to tradycyjna indonezyjska potrawa wytwarzana również w drodze fermentacji nasion soi. Wszechstronny i pożywny tempeh jest doskonałym wegetariańskim źródłem białka i innych składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, witaminy B2 i B3, magnez, fosfor i mangan. Według badania opublikowanego w Frontiers in Aging Neuroscience probiotyki zawarte w tempeh, oprócz składników odżywczych, mogą znacznie poprawić funkcje poznawcze u osób starszych z zaburzeniami poznawczymi. Suplementacja probiotykami pochodzącymi z tempeh przez 12 tygodni doprowadziła do poprawy pamięci, języka, funkcji wzrokowo-przestrzennych i zdolności uczenia się wśród starszych uczestników, co sugeruje, że regularne spożywanie tempeh może zwiększyć wydajność mózgu. 

Kefir

Kefir to tradycyjny napój wytwarzany w drodze fermentacji mleka krowiego, owczego lub koziego przy użyciu ziaren kefiru, czyli symbiotycznej kultury bakterii i drożdży. Według niekontrolowanego badania klinicznego z udziałem pacjentów z chorobą Alzheimera i deficytami poznawczymi, codzienne spożywanie kefiru pomogło poprawić nie tylko funkcje poznawcze, ale także funkcje metaboliczne u pacjentów. Pod względem poznawczym osoby, które stale spożywały kefir, wykazały wyraźną poprawę pamięci, funkcji wykonawczych/językowych i zdolności wzrokowo-przestrzennych/abstrakcyjnych. Naukowcy uważają, że korzyści te wynikają ze zdolności kefiru do zmniejszania stresu oksydacyjnego, ogólnoustrojowego stanu zapalnego i uszkodzenia komórek krwi – czynników związanych z chorobą Alzheimera.

naturalnews.com/2024-12-04-how-fermented-foods-can-support-brain-health.html

One comment
BOGDAN

NA DZIŚ PROBLEM JEST Z MLEKIEM Tj. JEGO JAKOŚCI KTÓRA ZARÓWNO NA MLEKO OPISANE JAKO ”ŚWIEŻE MLEKO ” JAK I WSZYSTKIE PRODUKTY SPRZEDAWANE JAKO MLEKO W RZECZY SAMEJ SĄ ”MOŻE” PRODUKTAMI MLEKO PODOBNYMI ! PODDANE PRZEROBOWI NA MLEKO KWAŚNE DAJE CHEMICZNA ŚMIERDZĄCĄ CIECZ ! =JEST KUPĄ GÓWNA ! A GDZIE MLEKO ?WIESZ TO PODAJ ”NAMIARY”

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *