Twoje jelita i mózg są połączone siecią nerwów, które umożliwiają komunikację obu narządów. Sieć ta, znana jako oś jelitowo-mózgowa, umożliwia mózgowi wysyłanie sygnałów do jelit i wpływanie na aktywność mikroflory jelitowej.
Jednocześnie oś jelitowo-mózgowa umożliwia mikroflorze jelitowej wysyłanie sygnałów bezpośrednio do mózgu za pośrednictwem wytwarzanych przez nią substancji chemicznych. Zdaniem ekspertów może to wywołać działania mózgu, które mogą zmienić nastrój, zachowanie, pamięć i inne funkcje poznawcze.
Ze względu na istnienie osi jelitowo-mózgowej spożywanie sfermentowanej żywności może mieć znaczący wpływ na funkcjonowanie mózgu poprzez wpływ na mikroflorę jelitową.
Spożywanie tych sfermentowanych pokarmów może pomóc poprawić zdrowie i wydajność mózgu:
Jogurt
W niedawnym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Nutrients naukowcy odkryli, że regularne spożywanie żywności probiotycznej, takiej jak jogurt, ma pozytywny wpływ na funkcje poznawcze. Osoby spożywające codziennie jogurt i inne produkty mleczne, wykazywały wyższe wyniki w testach poznawczych, niż osoby, które nie włączały do swojej diety pokarmów probiotycznych. Sugeruje to, że spożywanie sfermentowanej żywności, takiej jak jogurt, może być „tanim sposobem ochrony starzejącej się populacji przed pogorszeniem funkcji poznawczych i poprawy jakości jej życia”.
Kombucza
Innym probiotycznym pokarmem zapewniającym neuroprotekcję jest kombucha, napój gazowany wytwarzany w wyniku fermentacji czarnej lub zielonej herbaty. Kombucha jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak polifenole i witamina C, o których wiadomo, że chronią przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i stanami zapalnymi. Spożywanie kombuchy może poprawić pamięć przestrzenną i zdolności uczenia się, zmniejszając markery stresu oksydacyjnego i zapalenia mózgu. Według badań zapalenie mózgu negatywnie wpływa na procesy poznawcze, takie jak pamięć, szybkość przetwarzania i ogólne funkcje poznawcze.
Miso
Pasta ze sfermentowanych nasion soi, znana jako miso, jest ważną częścią tradycyjnej japońskiej diety – sposobu odżywiania powiązanego z długowiecznością. Badanie z udziałem dorosłych Japonek w wieku od 40 do 89 lat wykazało, że kobiety przestrzegające tradycyjnej japońskiej diety doświadczyły mniejszego skurczu mózgu w porównaniu z tymi, które stosowały typową zachodnią dietę. Tę korzyść można przypisać faktowi, że wiele produktów tradycyjnej japońskiej diety, takich jak ryby, wodorosty, grzyby shiitake i miso, jest bogatych w związki bioaktywne o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Te właściwości mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego i optymalnego funkcjonowania mózgu, chroniąc komórki mózgowe przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Tempeh
Tempeh to tradycyjna indonezyjska potrawa wytwarzana również w drodze fermentacji nasion soi. Wszechstronny i pożywny tempeh jest doskonałym wegetariańskim źródłem białka i innych składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, witaminy B2 i B3, magnez, fosfor i mangan. Według badania opublikowanego w Frontiers in Aging Neuroscience probiotyki zawarte w tempeh, oprócz składników odżywczych, mogą znacznie poprawić funkcje poznawcze u osób starszych z zaburzeniami poznawczymi. Suplementacja probiotykami pochodzącymi z tempeh przez 12 tygodni doprowadziła do poprawy pamięci, języka, funkcji wzrokowo-przestrzennych i zdolności uczenia się wśród starszych uczestników, co sugeruje, że regularne spożywanie tempeh może zwiększyć wydajność mózgu.
Kefir
Kefir to tradycyjny napój wytwarzany w drodze fermentacji mleka krowiego, owczego lub koziego przy użyciu ziaren kefiru, czyli symbiotycznej kultury bakterii i drożdży. Według niekontrolowanego badania klinicznego z udziałem pacjentów z chorobą Alzheimera i deficytami poznawczymi, codzienne spożywanie kefiru pomogło poprawić nie tylko funkcje poznawcze, ale także funkcje metaboliczne u pacjentów. Pod względem poznawczym osoby, które stale spożywały kefir, wykazały wyraźną poprawę pamięci, funkcji wykonawczych/językowych i zdolności wzrokowo-przestrzennych/abstrakcyjnych. Naukowcy uważają, że korzyści te wynikają ze zdolności kefiru do zmniejszania stresu oksydacyjnego, ogólnoustrojowego stanu zapalnego i uszkodzenia komórek krwi – czynników związanych z chorobą Alzheimera.
naturalnews.com/2024-12-04-how-fermented-foods-can-support-brain-health.html
BOGDAN
NA DZIŚ PROBLEM JEST Z MLEKIEM Tj. JEGO JAKOŚCI KTÓRA ZARÓWNO NA MLEKO OPISANE JAKO ”ŚWIEŻE MLEKO ” JAK I WSZYSTKIE PRODUKTY SPRZEDAWANE JAKO MLEKO W RZECZY SAMEJ SĄ ”MOŻE” PRODUKTAMI MLEKO PODOBNYMI ! PODDANE PRZEROBOWI NA MLEKO KWAŚNE DAJE CHEMICZNA ŚMIERDZĄCĄ CIECZ ! =JEST KUPĄ GÓWNA ! A GDZIE MLEKO ?WIESZ TO PODAJ ”NAMIARY”